Miljø

3 råd til at vælge den rigtige lyspære

1. Vælg en pære med den rigtige tilpasning. Mange shoppingture er blevet afværget af manglen på dette kritiske stykke information. Der er en frygtelig masse fittings at vælge imellem, så hvis du kan, tag den gamle pære, du udskifter til butikken med dig. Du bliver nødt til at nedskrive det passende referencenummer og tage det med til at matche med emballagen på kassen på din nye pære. Du kan både købe nye pærer i butikkerne, hvor du samtidig kan få professionel hjælp under dit køb, eller du kan gå online på lyskilderdirekte.dk og undersøge de forskellige former for pærer, og hvilke fordele og ulemper der er.

2. Lad dig ikke afskedige med de forudgående omkostninger ved LED-lys

De kan spare dig for hundredvis i det lange løb. Der er tre hovedtyper af almindelig lyspære – CFL’er (kompakt lysstofrør – standardtypen energibesparende pære), halogener eller LED. For en hurtig guide nedenfor er et resumé af hver, og hvor meget en typisk 700+ lumenpære kan koste dig pr. År, hvis du har den på i omkring tre timer om dagen.

3. Få den rigtige lyspære lysstyrke og farve

Bestem, hvilken type lys du foretrækker. Dette nedbrydes blot i lysstyrke, også kendt som watt eller lumenudgang; og farven på lyset, målt på Kelvin-skalaen. Lad ikke afskrækkes af disse tekniske udtryk – her er en kort forklaring af hver. Watts og lumen (lysstyrke) Tidligere, da næsten alle fyldte deres hjem med glødepærer, blev lysstyrken målt i watt – hvilket faktisk er et mål for magt. Siden introduktionen af energibesparende pærer er dette et mindre nyttigt mål for lysstyrke, da nye pærer bruger meget mindre strøm til at producere den samme mængde lys. Så i stedet måles lysudbyttet i lumen. Jo højere antal lumen, jo lysere er lyset.