Alt du skal vide om varmeanlæg
Måske står du med tegningerne til dit drømmehus, og skal beslutte dig for, hvilken varmeløsning du ønsker. Eller det kan være, at du længe har brugt mange penge på at varme huset op, og ønsker at lede efter billigere alternativer. Ligegyldigt situationen så er denne artikel til dig, der ønsker at vide så meget som muligt om de forskellige varmeanlæg, der findes i dag. I dag er der nemlig mange forskellige muligheder, når det kommer til varmeanlæg.
De forskellige muligheder afhænger også af, hvor huset befinder sig. Hvis man køber en byggegrund i en by, vil man højst sandsynligt blive pålagt at benytte sig af fjernvarmen. 64% af alle danske husstande benytter sig af fjernvarme. Men fjernvarmenettet kan altså ikke nå alle huse, og derfor skal man beslutte sig for et varmeanlæg til sit hus, hvis man bor eller bygger udenfor byen. Her følger en lille guide, der vejleder i de forskellige typer af varmeanlæg.
De forskellige typer varmeanlæg
- Jordvarmeanlæg
Et jordvarmeanlæg giver billig energi til husstanden og producerer cirka 3 gange så meget energi, som det forbruger. Ved brug af jordvarme i en husstand, vil CO2-udslippet være 50-70% lavere end ved normale varmeløsninger.
Et jordvarmeanlæg er dog dyrt at anlægge, men hvis det er i forbindelse med et nybyggeri, kan det være en god og bæredygtig løsning. Men for ældre bygninger kan der også være mange penge at spare, da det er en billig varmeløsning – den er blot dyr at anlægge.
- Elektrisk varmeanlæg
Elvarme bliver ofte brugt i fx sommerhuse og mindre bebyggelser. Dette har at gøre med, at elektriske varmeanlæg er nemme og billige at anlægge. Til gengæld er elvarme en dyr opvarmningsløsning. Men igen kommer det også an på husets stand og især isolering. Med elvarme kan det være en god idé at supplere med andre opvarmningsformer fx en varmepumpe. Dette gør også, at elvarmen bliver mere økonomisk.
- Varmepumpe
En varmepumpe udnytter varmen fra jorden eller luften. Der findes forskellige typer varmepumpe. Oftest vil man bruge jordvarmepumper og luft-til-vand-varmepumper til helårsbeboelse. Luft-til-luft-varmepumper benyttes ofte som supplement til helårsbeboelse eller som varmekilde til sommerhuse. Varmepumper er mere økonomiske end elvarme, da de kun bruger en fjerdedel af den mængde elektricitet som et elektrisk varmeanlæg bruger til at varme et hus op.
Afhænger af huset
Ofte vil ens valg af varmeanlæg afhænge meget af, hvordan huset er. Ligegyldigt valg af varmeanlæg, er det dog altid godt at have et velisoleret hus, så man kan spare så meget som muligt på varmen.
Det er dog dyrt at skifte eller anlægge varmeanlæg. Det kan være en god idé at lægge et budget over, hvor meget varmeanlægget kommer til at koste, både i installation og drift. Ofte er det installationen, der er den værste. Til installationen kan man derfor godt have brug for at låne penge. Heldigvis er der mange lån på markedet, der egner sig til netop dette. Lån penge nu og få råd til dit nye varmeanlæg.