Økonomi

Dækker din forsikring skader fra skimmelsvamp?

Ved du, hvordan og hvornår husforsikringen dækker svampeskader som eksempelvis skimmelsvamp? Læs med her og bliv klogere på, hvad du skal kigge efter i forsikringspolicen. Så ved du, hvornår du og din familie er dækket ved skimmelsvamp.

Mange husforsikringer har svampedækning. Hos nogle selskaber er det inklusiv i grundaftalen og hos andre skal det vælges til tillæg. Som regel betyder svampedækningen, at husforsikringen dækker udgifter til reparation af skader på bygningen, når skimmelsvampen er blevet fjernet.

Det hele afhænger dog af den enkelte police. For forsikringsselskabet laver før aftalens start en gennemgang af dit hus. Herefter skrives der ofte en række forbehold ind. Det kan eksempelvis være forbehold for et vinduesparti, som er særligt udsat og allerede viser små tegn på begyndende skade. Det vil de så ikke forsikre.

Skimmelsvamp som primær eller følgeskade

Derudover skelner forsikringsselskaberne mellem primære og sekundære skader. En primær skade er den først opståede skade. Det kan være en knækket tagsten eller en lækage på et vandrør. En sekundær skade er en følgeskade. Det kan eksempelvis være fugtskader fra rør eller en vandskade fra et skybrud.

Vær også opmærksom på om du har husforsikring hos et af de selskaber, som kun dækker svampeskader, der nedbryder konstruktionen. For skimmelsvamp nedbryder nemlig ikke træ og er derfor ikke en primær skade.

Tjek derimod din ejerskifteforsikring. Den har ofte andre betingelser i forhold til skimmelsvamp, som kan sikre dig dækning i stedet.

Skimmelsvamp dækkes som regel, hvis der er tale om en følgeskade fra en dækningsberettiget skade. Et klassisk eksempel på det kunne være skimmelangreb i gulvkonstruktionen som følge af en rørskade.

Tjek for begrænsninger

Vi har allerede nævnt forbehold, men der findes også begrænsninger. Forbehold er unikke for din bolig, hvor begrænsninger er generelt gyldige for forsikringens dækning. De eksisterer hos nogle forsikringsselskaber og er ofte forskellige. Så her skal du også lige være opmærksom.

En begrænsning i relation til skimmelsvamp kan være skader på gulve og vægge i kældre eller skader på åbne trækonstruktioner, der er udsat for vind og vejr.

Ved begrænsninger dækker forsikringen heller ikke følgeskader. Det kan altså virke som en lille ting, når du skriver under, men få stor betydning, når skaden skal udbedres.

Er skader på indbo dækket?

Har du opdaget et angreb af skimmelsvamp, som også har gjort skade på dit indbo? Så er skaderne som udgangspunkt ikke dækket af husforsikringen. Ofte betaler forsikringsselskabet dog for rengøring af indbo og vask eller rens af tøj, der har været inficeret med skimmelsvamp.

Oplever du skader på indbo eller tøj som følge af skimmelsvamp, skal du i stedet kigge på din indboforsikring, da de i nogle tilfælde kan være dækket her.

Du må dog ikke sætte dine forhåbninger for højt. Som udgangspunkt er der nemlig ingen forsikring, der dækker eksempelvis en seng eller sofa, der er inficeret med sporer fra skimmelsvamp, hvis ikke rengøring er nok. Her skal du helt ned i ordlyden og formuleringen af din forsikringsaftale, hvis du skal have held med at få betalt udgifter til en ny.